LDA

Verslag LDA nieuwjaarsborrel - 6 februari 2020

Verscholen tussen binnendijken van Stevensweert hadden een 25 tal leden de weg naar Hopensche Molen te Stevensweert gevonden voor onze nieuwjaarsborrel.
In een goed warmgestookt lokaal met een heel lange tafel werden we ontvangen met koffie en vlaai. Alhoewel dat was de planning maar de vlaai ontbrak…
Bezuiniging van de nieuwe penningmeester?
Nou ja en als we toch weer als club bij elkaar zijn dan gaan we natuurlijk niet alleen borrelen maar ook weer design story’s presenteren. Na een kort overzicht van de voorzitter over de activiteiten in 2019 volgde een intermezzo over beeldende kunst en LDA leden pitchers over Start-up’s bij BIF en innovatieve ontwikkelingen bij Staco.

Desiree Tonnear, beeldende kunstenaar uit Maastricht, heeft Stevensweert recentelijk voorzien van twee vestingpoorten ter herinnering aan de oude, 17e -eeuwse stervormige, Spaanse vesting. Desiree ontwerpt haar creaties via een schets en/of maquette en laat dat vervolgens digitaliseren tot een 3D CAD model. Met behulp van die cadfile zoekt ze vervolgens bedrijven, die haar ontwerpen kunnen uitvoeren.
Op een heldere en beknopte wijze liet Desiree zien hoe het ontwerp, maak- en plaat proces was verlopen. Al met al met een verbluffend mooi resultaat, zowel qua materiaal keuze.
( cortensstaal dat mooi roestbruin is geworden) als qua detaillering en eenvoud.( twee identieke gedraaide “zuilbogen” met inwendige verlichting en via laser snijden aangebrachte decoratie). Na afloop zijn nog diverse leden die poorten gaan bewonderen.

Paulien Strijland vervolgde met een presentatie over Brightland Innovation Factory (BIF)en de doelstellingen t.a.v. het bevorderen van de maak industrie via innovatie en technologie. Paulien heeft een lifetime ervaring in design en maakprocessen. Afgestudeerd als Industrieel ontwerper aan de TUD heeft ze een carrière doorlopen bij tech bedrijven in o.a. Silicone Valley. (Apple) Startups worden begeleid door de hele startup cycli met ondersteuning van experts uit verschillende disciplines afhankelijk van de doelstellingen.
Maar Brightlands is ook een platform om bestaande MKB bedrijven te ondersteunen met innovatie en productontwikkeling.( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Jorn Behage vervolgde met een presentatie over ARAPAHA BV. Dit is een startup uit de koker van de BIF en focust op de het gebruik van circulaire biobased materialen zoals PLA.
Het doel is om helemaal terug te gaan in de keten tot op polymeer molecule niveau via chemical solvent recycling technologie. Daarmee creëer je in principe een eindeloze loop zonder verlies van eigenschappen. In de Guarani taal betekent Arapaha horizon, zover als je kunt zien.. Het doel van Arapaha is ontwerpen en produceren van duurzame gebruiks goederen van geavanceerde biomaterialen en het bewerkstelligen van een eindeloze loop in de transformatie keten. Arapha producten kunnen worden gerepareerd, hergebruikt en uiteindelijk gerecycleerd worden in “eindeloze” transformatie cycli.

Luc Habets van Staco gaf een presentatie over een mogelijke route om in de toekomst van eindeloos bandstaal “geweven of gebreide” roosters te maken. E.e.a. mede gebaseerd op een LDA brainstorming gehouden bij Leolux in 2018. Proeven op kleine schaal met het buigen van draad geven al een idee van mogelijkheden en beperkingen. Vorm mogelijkheden worden o.a. ook via 3D geprinte proefpaneeltjes onderzocht. Een andere mogelijke ontwikkeling is het gebruik van lijmen i.p.v. lassen en buigen i.p.v. knippen en van verzinken naar meer duurzamere oplossingen. Staco probeert via dit soort onderzoeken de horizon te verkennen m.b.t. nieuwe maak- en productconcepten.

Al met al was het een gezellige nieuwjaarsborrel in een knusse oude molen.
Onze leden konden weer eens, onder genot van een glaasje en bitterballen, kennis maken met nieuwe leden en ervaringen uitwisselen. Opportunity’s met betrekking tot business diende zich aan. GBO voorzag alle leden van een prachtig portfolio boekwerk. Studiegenoten van TUD Industrial design haalde herinneringen op van vroeger en bespraken de laatste ontwikkelingen over het vak.

11-02-2020
Rinus van den Berg

lda nieuwjaarsborrel 2020