LDA

Verslag Bedrijfsbezoek Bakker Magnetics - 12 september 2019

Permanente magneten… het blijft een magisch materiaal!
Vandaag zijn we te gast bij het hoofdkantoor van Bakker Magnetics en worden ontvangen door Remon Veraart, de huidige directeur.
Bakker Magnetics dealers en agencies zijn wereld- wijd vertegenwoordigd. Naast de productie en assemblage faciliteiten in Eindhoven, worden ook magneten geproduceerd in een Joint Venture in Ningbo, China.
Op het programma staan een bedrijfsbezoek en een brainstormsessie over een specifieke applicatie.


Na een welkomstwoord van Remon met koffie en vlaai volgt een inleiding door Maarten de Bekker over magnetisme en de belangrijkste applicaties.
Oorspronkelijk werden permanente magneten van staal gemaakt, tegenwoordig bestaan er allerlei legeringen die voor dit doel uitermate geschikt zijn, zoals legeringen van ijzer, nikkel en kobalt waaraan nog enig aluminium, mangaan en koper wordt toegevoegd, of ook keramische stoffen zoals bariumoxide en ijzer(III)oxide. Zeer sterke permanente magneten maakt men tegenwoordig uit gesinterde combinaties met zeldzame aarden, zoals samarium-kobalt (SmCo) of neodymium-ijzer-boor (Nd2Fe14B).”  aldus Wikipedia.

Zeldzame aardmagneten (Samarium-kobalt en neodymium), of ferriet (keramische) magneten kunnen worden gebruikt in magnetische motor- en voertuigmagneet toepassingen. Zeldzame aardmagneten zijn meestal twee tot drie keer sterker dan ferriet of keramische permanente magneten. In elektrische motoren resulteert dit in betere prestaties van kleinere, lichtere motoren. Ze zijn echter wel duurder dan ferriet (keramiek) -opties.
De performance van een permanent magneet kan afnemen door schokken en hoge temperaturen. Afhankelijk van de samenstelling kunnen ze soms wel tot temperaturen van rond de 200°C actief blijven. Een gebruikstemperatuur van rond de 100°C is zonder meer mogelijk. Voor designers is het goed om te weten dat nagenoeg ieder vorm of maat van magneet custom leverbaar is. Toepassingen van permanente magneten zijn vooral in automotive, oil & gas, recycling, renewable energy, retail or food & aquarium supplies.
De trek “kleef” kracht van magneten is enorm.
Het is eigenlijk verwonderlijk dat wij als designers niet meer gebruik maken van dit wonderlijke materiaal! Zeker in het huidige “circulaire tijdperk” om eenvoudig demontabele verbindingen te maken. In die sterke aantrekking en afstoting zit ook gelijk de clou als je assemblies van magnetische componenten gaat maken. Of ze springen weg of klikken tezamen en zijn dan moeilijk separeerbaar. Nog gevaarlijk ook: je kunt zo een vingertop verliezen! Met slimme fixatie jigs en jarenlange ervaring worden rotoren en stators en allerlei systeemcomponenten vervaardigd tot complete modules.
Na de rondleiding door de productiehal gaan we in twee groepen brainstormen over een door Bakker ontwikkeld innovatief wand display systeem. Na een uur met inspirerende invalshoeken m.b.t. gebruik, detaillering en diverse USP’s genieten we nog na van een borrel aan de huisbar.
Al met al een interessante middag.

Rinus van den Berg
19-09-2019

bakker magnetics website pics v2