LDA

Verslag bezoek Océ Experience Center & Kerstborrel. 21-12-2017

Dankzij onze nieuwe LDA bestuurslid Marcel Joosten waren we te gast bij het Océ / Canon Experience Center.
We werden ontvangen door, LDA lid van het eerste uur, Prof.Dr.Ir. Jo Geraedts die ons door het Océ museum leidde. Dat is op zich al uniek, want Jo heeft een life time experience bij Océ.
Zo kan hij als geen ander anekdotes ophalen over een van Limburgs oudste en innovatiefste bedrijven en de oprichters daarvan: de familie van der Grinten.
Zowel het bezoek aan het museum en het Experience Center is bijzonder omdat het niet voor het publiek openbaar is. Wij waren dus als LDA leden zeer vereerd met dit exclusieve bezoek!


We leerden over de ontwikkeling van allerlei processen voor het lichtdrukken, copieren en de daarvoor ontwikkelde machines. Dat die geavanceerde technologie ook in een mooi jasje verpakt moet worden en uiteraard gebruikersvriendelijk te bedienen is blijkt uit de ontwikkeling van hun copiers door de jaren heen.
Bijzonder detail: Joost van der Grinten, helaas overleden afgelopen november, was de oprichter van de afdeling industriele vormgeving aan de TU Delft.

In de grote hal van het Océ Experience Center zie je hoe innovatieve ontwikkelingen worden toegepast in een indrukwekkend assortiment van machines.
Alhoewel Océ recentelijk is overgenomen door Canon blijven ze toch hun eigen merk en identiteit behouden waarbij je ziet hoe beide bedrijven op dit gebied van copieren elkaar prachtig aanvullen. On demand boeken en tijdschriften printen door allerlei online bedrijven, zoals Bol.com en Amazon worden door deze ontwikkelingen mogelijk gemaakt.
We namen een kijkje achter de deuren van de machine en bewonderden al die geavanceerde technologie. Maar die deuren zelf zijn ook bijzonder, want ze zijn ontworpen door Magenta engineering, ons LDA lid Fons van der Mullen.

We sloten het bezoek af met een kerstborrel bij galerie De Hoeve, waar we nog werden verrast door een presentatie van Stijn Brilman over de activiteiten van Canon op het gebied van 3D printen. Canon exploreert de markt van 3D printen door samen te werken met o.a. 3D systems en Ultimaker.
Tijdens deze presentatie, onder het genot van een drankje en hapje, ontstond er een interessante discussie over de toekomst van 3D printen en welke rol dit zal hebben voor industrieel ontwerpers. Rond 20.00 uur rijden we weer naar huis, de winter in, en beëindigden we deze laatste LDA activiteit van 2017.

Rinus van den Berg

oce kerstborrel collage