LDA

LDA zomerborrel Boschmolenplas Panheel - 5 Juli 2018


Heel zomers, op een prachtig terras bij de Boschmolenplas in Panheel, ging onze zomerborrel van start.
Na wat drankjes en hapjes gaan we boven in het restaurant verder met het hoofd menu: "plastic soep"!
Onze kok is Gijsbrecht Tweehuysen. Hij heeft de afgelopen jaren diepgaand onderzoek gedaan naar het recept en benodigde ingrediënten om zo’n soep te creëren. Zoals velen was Gijsbrecht bezorgd om de alsmaar verontrustende berichten over de “Plastic Ocean Soup”. Uitgestrekte gebieden in onze oceanen vervuild met plastic zwerfafval.

Het is alweer 20 jaar geleden dat Captain Charles More de “Great Pacific Garbage Patch” ontdekte. Sinds dien zijn er veel initiatieven ontstaan om het probleem te bestuderen en het zoeken van oplossingen. Zo ook Gijsbrecht. Als industrieel ontwerper bij o.a. DSM is hij gespecialiseerd in packaging design. En juist verpakkingen zijn het grootste deel van de vervuiling, omdat ze na gebruik vaak achteloos worden weg gegooid. Omdat ongeveer tachtig procent van de vervuiling via de rivieren in zee komt begon Gijsbrecht zijn onderzoek met een boot op de Maas en andere Europese rivieren. Met zelf ontworpen vangbakken en verzamelmethodieken heeft hij uitgebreid onderzoek verricht om te achterhalen wat de aard is van de plastic vervuiling, soort kunststof, deeltjes grootte en samenhang met piek doorstroom momenten.

Na zijn presentatie ontstond er een geanimeerde discussie over consumentisme, de circulaire economie, de verantwoordelijkheid van de industrie en of van de consument, design by elimination, statiegeld systemen, consumenten gedrag, etc Van de ongeveer 25 aanwezigen LDA leden met partners kwamen uitgesproken meningen en standpunten naar voren vanuit verschillende invalshoeken.
Omdat het gros ook designers zijn met hun dagelijkse praktijk en ervaringen was hun inbreng illustratief hoe zij bijdragen aan een circulaire economie. Zo heeft Tim Scheffer recentelijk in Londen een kunstobject gemaakt van kunststofafval om te attenderen op de vervuiling. Marc Meijers is bezig met onderzoek en maakt producten van textiele afval vermengd met o.a. PLA. Fons op 't Roodt is als producent actief met design en productie van reinigingsmachines voor printercartridges.
Zo was het voor velen een actueel en interessant onderwerp om wellicht in de komende vakantie periode nog eens extra goed op te letten wat we doen met de dingen om ons heen.

Namens het bestuur wensen wij u een fijne vakantie.
Rinus van den Berg
07-07-2018

zomerborrel 2018 foto K15