LDA

LDA kennismeeting data privacy, Blackbelt 3D printers en IP & liability 8-3-2018

“Een uitstekende en leerzame kennismeeting” Dat was unaniem het oordeel van onze leden.
Wij hadden voor u de volgende onderwerpen geprogrammeerd: data privacy, Blackbelt 3D printers en IP/and liability.
Deze kennismeeting vond plaats in het Brightlands Centre Court.


Guy de Bruyne van de Bruijne Consultancy startte de sessie met een presentatie over de nieuwe Europese wet m.b.t. data privacy ( GDPR General Data Protection Regulation).
Door alsmaar toenemende digitalisering en de daarmee toegenomen groei van data, maakt dat het beschikken over informatie, via datamining verkregen, het nieuw goud is. Daarmee is o.a. via profiling de doopceel te lichten van bijna iedere burger. Bedrijven en overheden kennen u bijna beter dan u zelf! Maar het beheren van die data is een hele klus en via lekken in data opslag systemen kan uw “leven” zomaar op straat komen te liggen (data breaches). Belangrijk is dat u recht heeft op data inzage. U kunt b.v. uw werkgever verplichten om alle persoonlijke data aan u kenbaar te maken.
Al met al complimenten hoe Guy dit lastige onderwerp glashelder presenteerde.
Mocht u vragen hebben over data privacy dan is hij bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Na de pauze gaf Stephan Schürmann een presentatie over de door hem ontwikkelde Blackbelt 3D printer. Via DSM Desotech, als leverancier van photopolymers, ben ik al meer dan 30 jaar vertrouwd met 3D print technologieën. ( SLA, SLS, SLM, EBM, LENS, LOM, SGC, beam & mask writing etc.) Maar wat Stephan heeft ontwikkeld m.b.t. FDM is echt een fantastische doorbraak. De onder 45 graden gekantelde Y/Z printkop deponeert het gesmolten polymeer filament op een lopende band als productie platform. Dit is echt een revolutie op FDM gebied. Een geniaal concept bedacht door hem als Fontys Venlo student en productie rijp gemaakt via crowd funding.
Met Blackbelt printers kunt u nu in de X richting “eindeloze” geometrieën produceren met een hoogte en breedte van 340 X 340mm. Door deze 45 graden oriëntatie zijn minder of geen support structuren nodig en is er ook een betere onderlinge hechting van de filamenten. Door het continue proces komen de geprinte producten zo van de band. Blackbelt zal zich vooral concentreren op industriële toepassingen. Voor info:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De laatste sessie werd verzorgd door Ernst-Jan Louwers van Louwers IP|Technology Advocaten. Alhoewel het niets te maken had met de eerste lezing ging dit verhaal ook over juridische aspecten van rechten en aansprakelijkheid van designers/producenten tav IP en wettelijke bevoegdheden in relatie met 3DPR en AM. Veel aspecten m.b.t. het gebruik van vormen, producten en plagiaat daarvan kwamen aan de orde. Als iedereen zowel consument als producent kan zijn, wat is dan zijn aansprakelijkheid? En hoe is af te wentelen “down or upwards” in de keten? Denk aan een ziekenhuis die zijn eigen inplants print. Of een onderdeel in uw auto lokaal geprint bij uw dealer.
Wilt u meer weten over deze materie kunt u Ernst-Jan benaderen via:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rest mij om, namens het bestuur, mevr. Els Feron van Brightlands Centre Court te bedanken voor de gastvrijheid.
Rinus van den Berg, 9 maart 2018

foto 8 maart lda kennismeeting

data privacy, Blackbelt 3D printers en IP/and liability