LDA

Fast Future – verslag LDA Kennis meeting 22-03-2017

Toen ik ongeveer 15 jaar geleden een presentatie maakte over de ontwikkeling van 3D printen omschreef ik hoe materialen getransformeerd worden door extern drivers zoals CAD/CNC machine code. Logische vervolg ontwikkelingen, zoals smart responsieve materialen waren hot topics. We hadden het dan over materialen die van eigenschappen veranderen door externe condities bijv. zuurgraad, temperatuur, UV etc. Het ultieme materiaal en maakproces weet zelf hoe en in wat voor een functionaliteit het getransformeerd moet worden. Wat voor mij toen een verre toekomst leek bleek vanavond bijna dagelijkse routine.
Een twintigtal aanwezigen waren behoorlijk onder de indruk van de lezing door Prof. P. Peters.


We waren te gast in het nieuwe Chemelot Brightlands Material Centre. Daar zitten veel knappe koppen. Dat we zo ver in de “diepte” kunnen kijken is op zich al een wonder. Maar dat we ook nog objecten kunnen manipuleren, die zo klein zijn, is bijna onvoorstelbaar. Die manipulatie is gebaseerd op het configureren van de DNA bouwstenen, de ATCG designcode, die de geometrische functionaliteiten bepalen. Dus de transformatie data is geïnternaliseerd in de bouwsteen zelf.
Door de voortreffelijke didactische kwaliteiten van Prof Peters kregen we meer inzicht in Nano land. Dagelijks genereert zijn onderzoeksgroep 4 TB aan data, die voor validatie ook nog eens 10 jaar bewaard moet blijven.(FAIR: vindbaar, toegankelijk, interpreteerbaar, reproduceerbaar).
Het onderzoek naar het kunnen genezen van TBC is voor Peters de grootste driver. Een beknopte presentatie is via het secretariaat beschikbaar.

nano meeting lda